A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Маньківський заклад дошкільної освіти «Росинка»
Маньківської селищної ради Черкаської області

Чи доцільно порівнювати дітей

Дата: 26.01.2022 10:20
Кількість переглядів: 9

 

 

«Подивися на хлопчика, він гарний, бо не плаче», "Бачиш, які гарні оцінки у дівчинки!" Такі та подіюні репліки ми можемо кидати своїм дітям. Копнемо глибше!

⚡ До чого можуть призвести наші постійні порівняння:

  Чи правильно я живу?

Позицією, дитини, яка виросла у постійному порівнянні та оцінці, ніколи не буде "я живу тут і зараз", "мені добре" "я відчуваю це так", а тільки - я гірше/краще", "на мене зараз не так подивилися"  , "Я виглядаю повним ідіотом" Вона ніколи не буде почуватися сама собою.

⚡Граємо в одні ворота.

   В одній ситуації ми говоримо "Подивися, як М. добре вчиться", а в іншій не дозволяємо дитині сказати "Всі за контрольну отримали трійки, і М. теж".  Ми негайно випалюємо: "Мене інші не цікавлять – у мене свій син!"  

 

⚡Це є в інших, і мені означає требаі мені.

Коли дитину вчать постійно порівнювати, вона починає тиснути сама на себе і, звичайно, на Вас.  Один із результатів такого підходу: "У мене нова машинка", - радісно повідомляє хлопчик.  "А в мене ще краще! Мені куплять дві!". Такій людині завжди буде щось бракувати. 

 

⚡ Зворотний бік

"Я не можу всіх перемогти, а він може", - каже маленький хлопчик, вказуючи на старшого братика.  Порівнюючи дитину з кимось кращим за неї, можна назавжди поховати в ній впевненість у свої сили. І у дорослому житті такий дорослий пасує перед будь-якою можливістю, тому що завжди є люди, кращі за нього.

 

Тому, пам'ятайте, що Ваша дитина унікальна💕


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора